Tel: 0470 - 700 600
Mårdvägen 7 - 352 45 Växjö
Hem Om Aqua Expert Vattenproblem Vattenanalys Offerter Produkter E-handel Service/Support Kontakt
» Instruktionsvideos
» Intresse av service på ert filter
» Om du har filter från Aqua Expert
» Ladda hem
» Bilder
» Vanliga Frågor
» ÅF/Rörmokare
» Tyck till om Aqua Expert
» Serviceinstruktioner

Produkter

» Järn och manganfilter
» pH-höjande filter
» Mjukvattenfilter
» Rostfria Hydroforer
» Humusfilter
» Syreaktivator
» Radonavskiljare
» Dricksvattenkylare
» Fluoridfilter
» Omvänd Osmos/RO
» UV/Bakteriefilter
» Nitratfilter
» Silfilter
» Betning
» Övriga

Vanliga frågor

Vill du ställa en egen fråga, klicka här för att komma till formulär.
Fråga: 

Hej jag har ett kombi filter. Nu så har vattnet slutat att bli grumligt. Ej syresatt. Vad kan det bero på?

 

Svar:

Hej!

Börja med att göra rent silverböjen, det är den vanligaste orsaken.

http://www.aquaexpert.se/sv/sv/serviceinstruktioner/serviceinstruktioner.php

Hur man gör Göingefilter Kombi trycklöst innan service!

Hur man rengör silverböjen på Göingefilter Kombi.

Hur man trycksätter Göingefilter Kombi efter service!

Återkom om det inte fungerar.

Fråga: Hej min tryckströmbrytare slår av och till när jag använder vatten nu resulterar i att det pulserar ut vad är det troligen som felar då ?
 

Svar: Med all sannolikhet är det för lite luft i din trycktank, fyll på med luft så blir det ett jämnare flöde och mer vatten kan förbrukas innan pumpens start och stopp. Har du en hydrofor så finns det tips här hur man gör. Om du är osäker så kontakta din lokala rörmokare.

Fråga: Jag har en egen brunn i närheten av en mosse. Jag har ett göingefilter typ K med Semidolmassa, vattnet är gulaktigt, jag tror att det är humus, bör jag köpa ett filter till typ kol eller jonbytare, eller finns det andra alternativ?

Svar: Vi kör med jonbytarmassa i vårt humusfilter, detta för att det är enklare att fylla på med salt än att byta kolbädden varje år.

Fråga: Jag vill veta varför ni inte ta kan höra av er till Stefan i Färgelanda. Det är inte vårat fel att inte filtret fungerar. Det är andra gången det går sönder på ett halvår. Ni var lovade att det skulle skickas i onsdag men gjordes inte. Nu är det måndag. Vi har c:a 50 kor som skall ha vatten. Ring STEFAN

Svar: Maila oss din mailadress eller ännu bättre är att du ringer så vi kan reda ut vad som har hänt. Dock har vi ingen återförsäljare i Färgelanda som heter Stefan så frågan är om det verkligen är ett filter från Aqua Expert? Vi känner inte till att vi skulle skicka något i onsdags. Kontakta oss omgående på 0470-700 600.

  

Fråga: Hej. När en person med ljust hår tvättar håret får det en svag nyans av grönt.Vad är det för fel på vattnet, eller är det rörsystemet som är fel. mvh Lennart.

Svar: Hej!

Det är inget fel på rörsystemet utan vattnet är med all sannolikhet surt och aggressivt, vilket innebär att vattnet angriper ledningarna som finns i huset och när kopparn från rören sen fastnar i håret blir det grönt. Om man inte åtgärdar vattnet kommer det så småningom gå hål på rören. Vi rekommenderar Göingefilter K men allt börjar med en vattenanalys.

  

 

Fråga: Vi tänkte rengöra vårt tryckkärl -1000 l-som tillverkats av en firma som heter Neck, Nossebro. Vi vet inte om vi törs öppna manluckan för att komma åt eftersom vi befarar att packningen på denna ej skull täta sen. Vi undrar finns sådan packningar att köpa och i så fall var?

Svar: Kontakta tillverkaren i första hand så har de säker packning till er.  Annars finns det bolag som kan tillverka packningar, vi har t.ex. Slangbolaget i Växjö som brukar hjälpa oss.

  

  

Fråga: Vi har en borrad brunn med en kloridhalt på 300, finns det något filter som kan sänka det. Låter man vatten stå några dagar så smakar utfällningen salt,ibland luktar det hemskt illa.

Svar: Salt är ett problem som ger dålig smak på vattnet just så som ni upplever det. Det finns 2 olika alternativ, antingen renar man bara dricksvattnet,  eller så renar man allt vatten till hushållet.

Läs mer om Saltfilter


Fråga;: Är det någon fara för att t.ex. fasadtvätt eller avfettning kommer i dricksvattnet om man har borrad brunn. Vi använder av Göinge combi?

Svar: Risken är liten att det kommer in i brunnen om man använder normala mängder av fasadtvätten eller avfettning. Det vatten som finns i brunnarna är inte bara det som regnar ner i närheten av brunnen utan grundvattnet kommer från stora områden.

  

Fråga: Jag har ett kombifilter som jag skulle backspola idag detta resuterade i att helt plödsligt stoppade vattnet och vi har kollat allt , spänning o pump fungerar men vi får inget tryck. På något sätt finns ett stopp som gör att vattnet inte når trycktanken kan det vara magnetventilen ????

Svar: Det beror med all sannolikhet på magnetventilen. På magnetventilens membran, som sitter inne i magnetventilen, finns ett litet hål som har en viktig funktion, om det hålert blir igensatt så slutar den att öppna när tryckströmbrytaren startar pumpen. Öppna ventilen och rengör.

 

  

Fråga: Om man beställer en vattenanalys av er får man då endast en kemisk analys eller ingår även en bakteriell analys?

Svar: Om man beställer analys av oss så är den en fysikalisk/kemisk analys och alltså ej en bakteriell analys.

Kontakta kommunen där ni bor så hjälper de till med vilket lab ni kan vända er till.

Anledningen till att vi inte gör en bakteriell analys är att provet måste vara nerkylt och inne inom några timmar vilket ej fungerar om provet skall skickas till oss och därför har vi valt att inte ha utrustning att mäta bakterier.

  

Fråga: Kan man kombinera filter för nitrat och för att höja ph-värdet. Vi har problem med båda enligt vattenprov.

Svar: Man kan kombinera olika filter för att få bort nitrat och höja pH-värdet men det går inte att göra i ett filter. Principen att åtgärda de olika problemen skiljer sig för mycket och det behövs alltså ett filter för att rätta till pH-värdet + ett filter för att ta bort nitratet.

Titta under rubriken Produkter så hittar du "pH-höjande filter" och "Nitratfilter".

 

  

Fråga: Vi ska bygga hus och borra brunn och har hört att grannen har stora problem med bundet järn. Går detta att åtgärda på något sätt om vi också får det i våran brunn?

Svar: Det går att ordna till detta också. Om det nu är humusbundet järn som det gäller så behövs både ett järnfilter och ett humusfilter för att få ett perfekt vatten. Som vanligt skall man börja med ett vattenprov.

 

  

Fråga: Har fritidshus i en samfällighet med året runt vatten, som tyvärr luktar kraftigt av svavel. Finns det ngt bra filter som vi kan koppla på den ingående vattenledn. i vårt hus .

Svar: Det bästa är om ni kan gå ihop till en anläggning. Om du skall göra något själv så krävs en syreaktivator + en trycktank i ditt hus. Allt är en engångskostnad. Svavelväte renas med att tillsätta luft till vattnet. Länk till: Syreaktivator.

 

 

Fråga: Hej, vi har borrat en ny brunn och järnhalten är för hög, så vi tittar på olika filterlösningar (tex Göingefilter). Vårt hus är tämligen litet så vi kommer att göra en separat appartbrunn (150 cm cementringar samt konad topp) i närheten av borrhålet, där vi kommer att inhysa hydrofor och nödvändigt filter. Nu är det så att där apparatbrunnen skall vara, så är det tämligen långt till en riktig avloppsanslutning (vi har enskilt avlopp med trekammarbrunn och filterbädd) så vi funderar på att göra en enklare lösning med ett avlopp som endast går ut i en stenkista, för att ta hand om vattnet för backspolningen. Kan/får man göra på detta sätt och hur långt skall man isåfall ha mellan stenkistan och en brunn för att inte ev. järnhaltigt vatten skall ständigt öka på järnhalten? Jag frågar därför att vi har 2 brunnar på tomten där vi bara har problem med järn i den ena (dock är kapaciteten för dålig i denna andra) och därför inte vill påverka den andra. Tacksam för råd.

Svar: En stenkista fungerar alldeles utmärkt. Avstånd mellan kista och brunn är svårt att säga och beror på hur marken lutar etc. och där har nog de som gör brunnar mer erfarenhet än vad vi har hos oss. Vid en backspolning av t.ex. Göingefilter Kombi 50 går det åt ca 800 liter vatten på 20 minuter, så stenkistan måste anpassas efter den mängden vatten.

 

 

Fråga: Vattnet som kommer ut efter rening är mjölkfärgat (luft eftersom det blir klarare då luft är borta). Varför har jag så mycket luft. Luftningsventil är öppen.

Svar: När man har filter som syresätter vattnet så ser det "mjölkaktigt" ut när man häller upp ett glas. Så fort vattnet blir trycklöst så börjar bubblorna stiga uppåt och efter ca 20 sekunder har man ett klart vatten. Detta är ett tecken på att allt fungerar som det ska och det går ej att få på ett annat sätt.

 

 

Fråga: Vi har kommunalt vatten som luktar illa. Finns det någon anledning att göra vattenanalys för att ev. installera filter. Jag har en känsla att kommunens vattenledningar inte är så bra för vattenkvalitén? Tomas från Borås.

Svar: Kolla runt med era grannar och hör om de har samma problem för att konstatera om problemet är kommunens vatten eller om lukten uppkommer i ert hus. Om det är vattnet från kommunen så kontakta kommunen.

 

  

Fråga: Har en ringpump i huset+hydrofor och ett ejektormunstycke nere i brunnen som är borrad 80 meter. går det att byta till jetpump och hydrotank istället? fungerar forfarande ejektor-principen då. Mvh. Kalle

Svar: En jetpump kommer nog ej att fungare, den sortens pump har begränsag sugförmåga och klarar ej av att suga vatten från borrade brunnar utan där byter man ut till en dränkbar pump om ejektorpumpen har slutat att fungera. Hydrofrtanken går dock alldeles utmärkt att behålla.

  

  

Fråga: Hej! Detta är kanske en dum fråga av en novis, jag har precis börjat leta efter detta, hittade Er på "nätet". Jag ska anlägga en liten damm och bäck. Eftersom vi har husdjur som förmodligen kommer att dricka av vattnet, vill jag ha så rent vatten som möjligt som kommer att cirkulera. Vid regn kommer det överflödiga vattnet att ledas bort i vår egen dränering av huset. Har ni någon hobbyanläggning" dvs UV-ljus som gör att man kan känna sig lugn, kanske max 100L-200L som ska renas.

Svar: Tyvärr har vi inga små uv-filter utan jobbar alltid med filter som ger garanterat bra vatten och där det minsta är för ett normalhushåll. tyvärr.

  

Fråga: Vi tar vatten från en borrad brunn (120m) varifrån kvalitén kraftigt varierar, ibland tämligen bra vatten och emellanåt brunt och illaluktande vatten vilket gäller både kall o varmvatten. Stort vattenuttag påverkar kvalitén i positiv riktning. Kan det vara möjligt att ytjordvatten tränger ner i en borrad brunn ?

Svar: Detta är helt klart möjligt. Det är betydligt vanligare i grävda brunnar men kan alltså förekomma även i borrade brunnar. Kan ibland åtgärdas genom att man sätter ner en "manschett", en slags gummiblåsa, i brunnen för att strypa tillrinning högt upp i borrhålet men ta kontakt med en brunnsborrare om detta. Gå in under "Produkter" Kol/humusfilter på vår hemsida så ser du våra lösninngar via filter, men när det gäller humus rekommenderar vi i första hand att man åtgärdar brunnen.

 

 

Fråga: Jag får bruna missfärgningar i handfat, duschutrymme och på maskindisk. Jag inbillar mig att det främst blir av vamvattnet (som är mkt varmt). Vad kan detta bero på, är det farligt och vad bör göras? Kallvattnet är heller inte särskilt gott. Vi har nya kopparledningar sedan ett halvår.

Svar: Hej! Spontant låter det som om ni har järn i vattnet eftersom ni får bruna fläckar i porslinet. Järnhalten syns mer när vattnet värms upp, och därför upplevs varmvattnet som sämre men det innehåller samma järnhalt. Järn fälls ut när det värms upp eller det får kontakt med luft, t.ex. om man häller upp kallt vatten i en kastrull så kan det vara klart men när man värmer upp det på spisen eller låter det stå över natten så blir det brunt, detta är ett tecken på järnhaltigt vatten. En analys är att rekommendera.

 

 

Fråga: Jag vill ta mitt vatten ifrån sjön.(sommen)jag bor ca.15meter ifrån vattnet .Fråga vad behövs göras?
vatten annalys förmodligen.Många kommuner tar sitt dricksvatten ifrån denna sjö.vad behövs för utrustning ?

Svar: Vi brukar vara restrektiva med sjövatten pga att vattnet räknas som ett livsmedel och det skall vara max + 8 grader som det är i ett kylskåp, detta för att undvika bakterietillväxt. På sommaren är det betydligt varmare än så och då är risken att det behövs ett bakteriefilter. Oftast behövs någon form av sandfilter också plus att om vattnet är gulfärgat behövs även ett kolfilter men som du skrev så skall man börja med en vattenanalys och har man tur går det att använda vattnet utan filter.

Alltså från inga filter alls till kombinationen Göingefilter Kombi 40/50 - Kol 175 och ett UV-Pallas 18.

 

 

Fråga: Vi har hus på en fäbod med vatten från en källa
med sandbotten där vattnet rinner in vi har lagt i
cementringar och lagt ner plastslang vattnet rinner
med självtryck problemet är att det följer med sand från botten, vi skulle behöva ett filter på slangänden
i brunn, det måste vara självrensande ty varje gång
vi tar upp slangen så måste vi lufta systemet.
M.V.H Lennart

Svar: Dels kan ni sätta en grovsil i botten på slangen och sen är det nog att rekommendera ett silfilter inne i huset så ni har möjlighet att komma åt att rensa det. Länk till Silfilter ». Dock är de helautomatiska mycket dyra så det vanligaste är de manuella.

 

 

Fråga: Finns det möjlighet att filtrera bort kolibakterier?

Svar: Ja, det finns det. man använder sig av ett UV-filter som strålar bort bakterierna. Det som dock är viktigt är att vattnet är "rent" från andra föroreningar så att UV-ljuset kommer åt bakterierna, så om man t.ex. har järn i vattnet också måste man först filtrera bort det.

Finns mer att läsa under "Produkter" - "UV/bakteriefilter"

Länk till UV-filter »

 

Fråga: Jag har högt manganvärde, vad göra? Jag har ett sandfilter med syrepelare som har tagit bort järnet m.m. Alla värden är bra förutom manganet. Tacksam för hjälp.

Svar: För det första skall man kolla så att funktionen på det filter du har är igång. Fungerar syresättning, är filtermassa påfyllt, har du luft i hydroforen och är cirkulationspumpen igång. Är allt detta Ok men det ändå inte blir bra så finns det en filtermassa som heter mangandioxid som man kan ersätta en del av filtersanden med, mangandioxiden jobbar som en katalysator för att underlätta att få bort manganhalten. Manganhalten är svårare att få bort än järnhalten så det är extra noga med underhållet på ditt filter. Förutsätter att det är vårt filter du har och då skall det klara av manganhalten också. Ring oss om det inte blir bättre.

 

 

Fråga: Jag har ett kombifilter "50" och det har varit i drift i snart 2 år. Det fungerar bra och renar vattnet utmärkt, men tyvärr har jag en återkommande driftstörning. Filtret är anslutet med uttag för ofiltrerat vatten så det sitter en magnetventil innan filtret och det är denna som orsakar mitt problem. Ca 1-3 gånger i månaden hänger sig magnetventilen vilket gör att den inte stänger pga. små föroreningar i råvattnet. Detta gör att filtret inte blir trycklöst och får sämre luftinblandning samt att jag behöver demontera magnetventilen i tid och otid för rengöring. Min fråga är vad gör jag åt det? Finns det andra lämpliga magnetventiler som inte är känsliga för föroreningar och i så fall vilka?

Svar: Tyvärr ar magnetventiler känsliga för smuts och partiklar. Prova med att montera dit ett vanligt patronfilter med en bomullspatron precis före magnetventilen, är det "fasta" partiklar, t.ex. grus som fastnar så kan man välja ett silfilter med möjlighet till backspolning istället. Har du bara ofiltrerat vatten för att t.ex. tvätta bil eller vattna en liten trädgård så har filtret kapacitet för detta också och du kanske kan skippa det "ofiltrerade vattnet" helt, extra kostnad för att använda filtrerat vatten till tvätt o bevattning också ligger på ett par kronor om året.

 

 

Fråga: Hej, vi har gjort en vattenanalys och fått till svar att kopparvärdet är lite för högt, 0,39 mg/l. Vad anser ni om detta? Hälsningar Stefan Carlsson.

Svar: Eftersom kopparhalten nästan alltid är låg i grundvattnet så kommer den koppar man mäter i vattenprover (om det är taget i en tappkran) från ledningarna inne i huset. Låter man detta pågå tillräckligt länge utan åtgärd så kommer det bli läckage på ledningarna med vattenskador som följd. Dessutom är koppar inte bra för små barn. Troligtvis har ni ett surt och aggressivt vatten och vi rekommenderar att ni åtgärdar ert vatten med ett vattenfilter.

 

 

Fråga: Hejsan jag heter stefan och har nyss börjat som ansvarig för driften av östbjörkavattenledningsförening. Har en fråga om våra kalkfilter ska bakspolas eller inte? Vi har tre göingefilter som är sammankopplade. Och vad ska det vara för tryck/föde igenom dom?? Som det är nu körs dom med självtryck.

Tack på förhand!!

Svar: Ni har endast pH-höjande filter så de behöver inte backspolas. Flödet genom filterna skall vara max 60 liter/minut per filter. När man parallellkopplar flera filter för att klara av flödet brukar man montera in flödesregulatorer på varje filter så att genomströmningen blir lika genom alla enheter. Trycket spelar ingen roll och det kan ni ju inte styra eftersom ni har självtryck. Så länge filtermassan ej klumpar ihop sig så är tryck och flöde OK genom filterna.

 

 

Fråga: Går det att annvända göinge kombifilter tillsammans med vattenhydropress?

Svar: Om järn/manganhalten inte är för höga (<1,5 mg/l) så går det bra. En funktion som Göingefilter Kombi har är att man filtrerar vattnet flera gånger och denna funktion försämras lite när man har en hydropress eftersom dessa har en gemensam in och utgång så kan man inte få rotation på vattnet i hydropressen utan bara i filtret och man har alltså en mindre mängd vatten som flerfiltreras om man jämför när man har en hydrofor där både vattnet i filtret OCH i hydroforen flerfiltreras. Se länk nedan.

Fråga: Hur ofta ska man byta hela filtermassan?

Svar: Om man sköter sitt filter och har en pump som har den kapacitet som filtret kräver vid backspolning så är intervallet var 6 - 10:e år som man behöver byta hela filtermassan. Det är inget krav att byta filtermassorna efter ett visst antal år men vi kan inte lova att massorna håller för evigt. Ju skitigare vatten desto oftare behöver man byta.

 

 

Fråga: hej på er! Jag funderar på hur mycket luft som man ska pumpa in i hydroforen? Dvs hur många kilo? Sen har mitt filter börjat tjuta lite då och då det låter som att vatten pressas in genom ett litet hål vilket resulterar i "tjutningar". Kan det bero på att sand kommit in i ledningarna?

Svar: Ladda hem vår bruksanvisning på hydroforerna, den gäller alla märken, och där står två olika sätt att fylla på luft, beroende om man har kompressor eller inte.

Länk till Bruksanvisning hydrofor »

Vad det är som tjuter är svårt att säga utan mer information. Ring oss så går vi igenom per telefon. Måndagar och onsdagar är det oftast folk här till klockan 19 och då kan vi höras när du är hemma och står vid filtret.

 

 

Fråga: Om det finns bekämpningsmedelsrester i vattnet, går det att filtrera bort med något filter? och i så fall vilket?

Svar: Det beror på vilken typ av bekämpningsmedel som finns, men kolfilter minskar halterna på många av dem. Dock när det är farliga ämnen som bekämpningsmedel eller intrång från avlopp etc så rekommenderar vi alltid att åtgärda ursprunget, t ex täta brunnen från ytvatten osv.

 

 

Fråga: Hej. Vi bor på landet med en egen grävd brunn.
Vi är lite oroliga att det ska finnas rester av bekämningsmedel i vårt vatten. Går det att få fram med ett vattenprov?
MVH Stefan jönsson

Svar: Här får ni vända er till ett laboratorium med större inriktning än vad vi har, t.ex. AlControl eller AnalyCen så hjälper de er. Vad vårt laboratorium kan mäta ser ni under rubriken Vattenanalys på vår hemsida.

 

 

Fråga: Kollar ni halten arsenik i vattnet i er vattenanalys? Om inte, varför gör ni inte det?

Svar: Vi har ingen bra metod och inte den utrustningen som behövs för att mäta arsenik, utan det får ni göra på t ex AlControl, AnalyCen eller liknande.

Vi kan nu leverera filter som tar bort arsenik, kontakta oss för mer information.

 

 

Fråga: Jag får grönt i mitt tvättställ och toastol, kan det bero på vattnet?

Svar: Du har ett surt och aggressivt vatten som fräter på dina kopparrör och det är därför det blir grönt. Gör du inget åt ditt vatten kommer du få ett läckage på rörsystemet. Hur lång tid det tar innan det går hål på ledningarna varierar.

 

 

Fråga: Varför finns det olika sorters kalk och skiljer det sig något mellan de olika sorterna?

Svar: Vissa filter sitter före hydroforen och en del efter hydroforen och här behöver man ha kalk som höjer pH-värdet olika fort och då väljer man den sort som passar just det filtret. Om vattnet är hårt och man ändå behöver tillsätta kalk så går det inte med alla sorter för då är risken stor att det klumpar ihop sig.

Det finns bl.a.:
Semidol
Hydro-Calcit
Akdolit Gran
HydroKarbonat

 

 

© Copyright Aqua Expert AB 2008 - All Rights Reserved